Circulaire IT

Als IT lifecycle specialist is het onze missie om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Dit doen wij door de levensduur te verlengen en de IT-apparatuur optimaal in te zetten. Maar wat is circulaire IT eigenlijk en waarom is het zo belangrijk om over te stappen op deze duurzame manier van werken? Lees snel verder voor antwoorden op deze vragen!

In dit artikel behandelen wij de volgende onderwerpen:

Wat is circulaire IT?
Het belang en de voordelen van circulaire IT
De R-ladder van circualiteit
Onze diensten die bijdragen aan circulaire IT
Circulair as a service
De toekomst van circulaire IT
Vrijblijvend inzicht in jouw kansen
 

Wat is circulaire IT?

Circulaire IT is een benadering van het ontwerpen, produceren, gebruiken en recyclen van IT-apparatuur. Dit met als doel om afval en verspilling te minimaliseren, de levensduur van apparatuur te verlengen en optimaal gebruik van IT-apparatuur te stimuleren. Het gaat om het sluiten van kringlopen en het creëren van meerwaarde uit IT-producten en -diensten, waarbij het behoud van grondstoffen en het verminderen van CO2-uitstoot centraal staan.

De basisprincipes van circulaire IT

De circulaire IT-benadering gaat uit van een aantal basisprincipes:

  • Verlengen levenscyclus en optimaal gebruiken van IT-apparatuur: Door reparatie, onderhoud, upgrading of hergebruik wordt IT-apparatuur zo lang mogelijk gebruikt.
  • Minimaliseren van afval en het verminderen van CO2-uitstoot: Terugdringen van productie en transport van nieuwe IT-apparatuur zorgt voor minder afval en CO2-uitstoot.
  • Optimaliseren van hulpbronnen: Efficiënt gebruik en recylcen van producten en materialen zorgt voor optimaal gebruik van hulpbronnen.
  • Samenwerking in de gehele keten: Door goede samenwerking tussen alle partijen in de keten, van producenten tot gebruikers en recyclers, ontstaat een optimaal resultaat.
Basisprincipes Circulaire IT

Het belang en de voordelen van circulaire IT

De transitie naar een circulaire economie is belangrijk. Dat valt ook te concluderen naar aanleiding van het plan wat de Rijksoverheid in 2016 heeft geïntroduceerd. In dit plan staat als doelstelling opgenomen dat in 2050 de Nederlandse economie volledig circulair moet zijn. Bedrijven moeten dan ook op tijd starten met de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering. Circulaire IT komt het volgende ten goede:

Duurzaamheid

Het draagt bij aan duurzaamheid en het verminderen van de impact van IT op het milieu. IT-apparatuur heeft vaak een korte levensduur en wordt vervolgens weggegooid, wat leidt tot grote hoeveelheden elektronisch afval. Dit afval bevat vaak schadelijke stoffen en kan een negatieve invloed hebben op het milieu en de gezondheid.

Maximaliseren

Het is gericht op het maximaliseren van de levensduur van IT-apparatuur door middel van hergebruik, reparatie, refurbishment en recycling. Door het toepassen van circulaire principes kan de hoeveelheid elektronisch afval worden verminderd en kunnen grondstoffen worden teruggewonnen. Dit zorgt voor minder E-waste en draagt bij een circulaire economie.

Kostenbesparing

Bovendien kan dit bijdragen aan kostenbesparingen voor organisaties. Het hergebruiken van apparatuur bespaart geld en energie die anders nodig zouden zijn voor de productie van nieuwe apparatuur. Daarnaast kan circulaire IT ook andere waarde creëren voor bedrijven, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe inkomstenstromen uit de verkoop van hergebruikte of refurbished IT-apparatuur.

De R-ladder van circualiteit

R-ladder van circualiteit

De mate van circulariteit wordt vaak beoordeeld aan de hand van de zogenaamde R-ladder. Hoe hoger de strategie op deze R-ladder van circulariteitsstrategieën staat, hoe circulairder de strategie van de onderneming is. Waarbij R1 de hoogste trede is. IRENT tackelt in ieder geval vijf van de onderstaande strategieën om een circulaire IT te bevorderen: Reduce, Re-use, Repurpose, Recycle en Refurbish.

Onze diensten die bijdragen aan circulaire IT

IRENT draagt bij aan circulaire IT door verschillende diensten aan te bieden die gericht zijn op het verlengen van de levenscyclus van IT-apparatuur. Zo zijn de aangeboden services een ieder op het volgende gericht:

  • Op maat gemaakte verhuur van hardware en software
  • Hergebruiken van oude hardware
  • Duurzame verwerking en datavernietiging
  • Refurbishment

Deze eigenschappen van onze diensten voorkomen E-waste en dragen bij aan een circulaire economie. Bedrijven maken dan ook een duurzame keuze bij afname van één van de volgende diensten:

Circulair as a service

Het huren van apparatuur via Device as a Service (DaaS) en Hardware as a Service (HaaS) is een van de manieren waarop organisaties kunnen bijdragen aan een meer circulaire IT-sector. Onderstaand leggen we uit hoe dit precies zit.

Device as a service

Een voorbeeld van circulaire IT is door gebruik te maken van Device as a Service (DaaS). DaaS is een model waarbij organisaties IT-apparatuur, zoals laptops en desktops, gebruiken in plaats van deze aan te schaffen en te bezitten. Dit houdt in dat de leverancier verantwoordelijk is voor het beheer van de apparatuur, inclusief reparaties, upgrades en vervangingen. Het DaaS-model is gebaseerd op een maandelijks abonnement, waarbij organisaties betalen voor het gebruik van de apparatuur, in plaats van eenmalige investeringen in hardware.

Device as a service ondersteuning

Hoe device as a service kan bijdragen aan circulaire IT

Een van de voordelen van DaaS is dat het organisaties in staat stelt om flexibeler te zijn in hun IT-behoefte. Het stelt hen in staat om snel te reageren op veranderende bedrijfsbehoeften door eenvoudig apparatuur toe te voegen of te verwijderen. Bovendien maakt het DaaS-model het gemakkelijker om de kosten van IT-beheer te voorspellen en te budgetteren, omdat er sprake is van een vast maandelijks abonnementstarief. Tevens voorkomt een dergelijk model een forse tijdsinvestering van het interne IT-team. 

Een ander voordeel van DaaS is dat het kan bijdragen aan een meer circulaire benadering van IT. Door geen hardware te kopen, wordt het mogelijk om apparatuur te gebruiken die is ontworpen voor een langere levensduur en voor hergebruik. Dit betekent dat apparatuur aan het einde van de levensduur kan worden teruggegeven aan de leverancier, die verantwoordelijk is voor het recyclen of hergebruiken van de materialen.

Hardware as a service

Hardware as a Service (HaaS) is een concept waarbij bedrijven IT-hardware in bruikleen nemen in plaats van kopen. Het gaat hierbij om IT-apparatuur zoals servers, storage en netwerkapparatuur.

Bij HaaS hoeft het bedrijf niet zelf te investeren in de aanschaf van de hardware. In plaats daarvan wordt er een maandelijks bedrag betaald aan de leverancier van de hardware, die vervolgens verantwoordelijk is voor de levering, installatie, onderhoud en upgrades van de hardware. Dit kan bedrijven helpen om hun IT-kosten beter te beheersen en te voorspellen.

Hardware as a service laptop

Hoe hardware as a service kan bijdragen aan circulaire IT

Een belangrijk voordeel van HaaS is dat de leverancier van de hardware verantwoordelijk is voor het onderhoud en de reparatie van de apparatuur. Hierdoor wordt het bedrijf ontlast van deze taken en kan het zich richten op de kernactiviteiten. Ook kan HaaS ervoor zorgen dat bedrijven altijd beschikken over de nieuwste technologie, omdat de hardware regelmatig wordt geüpgraded.

HaaS draagt ook bij aan circulaire IT, omdat de leverancier verantwoordelijk is voor het hergebruik en de recycling van de hardware aan het einde van de levensduur. Daarnaast biedt HaaS op- en afschaalmogelijkheden waardoor je alleen hardware gebruikt op het moment dat het nodig. Ongebruikte hardware kan weer door een andere organisatie worden gebruikt. Hierdoor wordt voorkomen dat de hardware ongebruikt in de doos blijft of op de afvalberg belandt. Dit draagt bij aan een duurzamere IT-sector.

CO2-besparing door IT-huur

De toekomst van circulaire IT

De toekomst van circulaire IT ziet er veelbelovend uit. Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de voordelen en nemen maatregelen om hun IT-afval te verminderen en hun IT-apparatuur langer te gebruiken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en betere bedrijfsresultaten.

Er zijn ook verschillende technologische ontwikkelingen die circulaire IT verder kunnen stimuleren. Zo worden er steeds meer duurzame materialen ontwikkeld voor IT-apparatuur, zoals bioplastics en gerecyclede metalen. Daarnaast worden er nieuwe businessmodellen ontwikkeld, zoals pay-per-use modellen en Product-as-a-Service, waarmee bedrijven kunnen betalen voor het gebruik van IT-apparatuur in plaats van voor de aanschaf ervan.

Al met al zijn er veelbelovende ontwikkelingen gaande. Het is belangrijk dat bedrijven en consumenten blijven investeren in duurzame IT-oplossingen en dat er verder wordt geïnnoveerd om de IT-sector nog meer circulair te maken.

Vrijblijvend inzicht in jouw kansen

Vandaag nog beginnen met duurzaam ondernemen met behulp van circulaire IT? Vraag een offerte aan via het formulier op de contactpagina! Voor meer informatie of andere vragen kun je ons ook bereiken door te bellen naar +31 (0)33 789 01 01 of te mailen naar hello@irent.nl.

Waarmee kan ik je helpen?

Contact opnemen met Mike van Geest

Heb je een vraag, verzoek of kunnen we een offerte voor je opstellen?

  • Lees hier de privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.