Nieuws

Circulaire IT bij Hardware as a Service

Dit artikel is de start van een reeks met blogs over circulaire IT. Een onderwerp dat we bij IRENT hoog in het vaandel hebben staan en willen laten terugkomen bij al onze diensten. Van ons aanbod aan diensten is Hardware as a Service (HaaS) niet alleen populair, maar ook van toegevoegde waarde voor onze klanten als het gaat om duurzaamheidsdoelstellingen. Het draagt namelijk bij aan de circulariteit van IT en het verlagen van CO2 uitstoot. Met onze Hardware as a Service oplossing combineer je IT-apparatuur (servers, storage, networking of devices), software en services in één flexibel abonnement. Maar wat is circulaire IT nou eigenlijk en hoe draagt een as a Service oplossing hieraan bij? Wij leggen het u hieronder uit.

Een circulaire IT wereld

IT staat voor informatietechnologie en hieronder vallen hardware, software, randapparatuur en netwerken. IT speelt vandaag de dag een grote rol in onze maatschappij. Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 160 miljoen nieuwe laptops gefabriceerd. Daartegenover staat dat er dagelijks, alleen in Nederland, al 160.000 laptops worden weggegooid. Waar men niet vaak genoeg bij stilstaat, is dat 70% van deze laptops gewoon nog hergebruikt kan worden of grondstoffen kunnen worden teruggewonnen. Dat zou een stuk prettiger zijn voor ons milieu. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kunnen we zelfs ingrijpende gevolgen ondervinden van de grootschalige vernietiging van hardware en de daaropvolgende nieuwe productie. Denk hierbij aan het overmatig gebruik van hulpbronnen, klimaatverandering en een oplopend tekort aan grondstoffen; dit kan niet de bedoeling zijn toch? 

Het is in onze ogen voor alle bedrijven die IT hardware gebruiken van belang om dit in gedachten te houden. Alleen samen kunnen we streven naar een circulaire economie, waarbij e-waste verleden tijd is en een optimaal gebruik van IT hardware wordt geoptimaliseerd.

Hardware as a Service

Met onze Hardware as a Service dienst betaalt u alleen voor de IT-apparatuur en software die u gebruikt en niet voor het bezit. Hierbij is het ook mogelijk om gemakkelijk op- en af te schalen. Dit houdt in dat IT-apparatuur die u niet meer gebruikt door ons wordt opgehaald. Dit resulteert in een lagere maandprijs, optimaal gebruik van IT hardware en voorspelbaarheid. Het is niet alleen voordelig voor uw organisatie, maar ook voor het milieu!

Het optimaal gebruiken van hardware middels een as a Service oplossing biedt klanten een circulaire en duurzame oplossing voor verschillende IT vraagstukken. Apparatuur wordt optimaal benut op de momenten dat klanten de apparatuur daadwerkelijk nodig hebben. Daarnaast wordt er focus gelegd op levensduurverlenging van de apparatuur. Omdat specialisten zich ontfermen over het repareren van de apparatuur als deze retour komen wordt overbodige vernietiging voorkomen. De hardware wordt weer opnieuw ingezet waardoor de productie van nieuwe apparatuur wordt beperkt.Zo wordt de globale CO2-uitstoot flink verminderd. Wij kunnen bij een as a Service oplossing de CO2 uitstoot die u bespaart gedetailleerd berekenen. 

IRENT heeft zich in juli 2022 bij de Circular IT Group aangesloten. De groep biedt Circular IT-oplossingen, gericht op het verlengen van de levensduur van IT-assets en daarmee het minimaliseren van de negatieve impact van de IT-waardeketen op het milieu en het (kritieke) grondstoffenverbruik. De groep biedt diensten aan zoals de verwijdering en vernietiging van afgedankte IT-activa, beveiligde gegevensverwijdering, reparatie, refurbishen, distributie, installatie en wederverkoop van kort gebruikte IT-apparatuur.

Ook bijdragen aan een circulaire IT wereld?

De komende tijd leggen we uit hoe onze verschillende diensten bijdragen aan een circulaire IT wereld. Dit doen we natuurlijk in de hoop dat we u kunnen inspireren. Bent u geïnteresseerd geraakt in onze Hardware as a Service dienst of heeft u vragen? Neem dan snel contact op en laat een van onze specialisten u adviseren.