Nieuws

Duurzaam en kostenefficiënt uitwijken naar een tweede site

Bedrijfscontinuïteit is van vitaal belang voor het succes van je organisatie. Mensen maar zéker ook de IT-infrastructuur zijn hiervoor het fundament. Het IT-infrastructuurfundament wordt vanzelfsprekend beschermd door supportcontracten met een hoge SLA. Toch kunnen escalaties of calamiteiten in de primaire omgeving ervoor zorgen dat je moet uitwijken. Voor de inrichting van de secundaire omgeving zijn betrouwbaarheid, connectiviteit en performance belangrijke factoren. Duurzaamheid en kosten zouden in onze optiek ook belangrijke factoren moeten worden. Het opzetten en inrichting van de secundaire omgeving kan namelijk anders.

Een uitwijklocatie dan wel service is cruciaal

Organisaties beschermen zich via verzekeringen, rampenplannen en brandoefeningen tegen de gevolgen van brand, overstromingen, diefstal of andere rampen. Daarbij wordt nog wel eens vergeten dat de bedrijfsapplicaties en -data een belangrijk deel van de organisatie vertegenwoordigd. Een grote stroomstoring, een hack of een virus kan dan grote gevolgen hebben voor de IT- continuïteit van de organisatie. Alle gegevens herstellen door een recente back-up terug te zetten is vaak complexer dan gedacht. Een goed Disaster Recovery Plan is nodig om de volledige IT-infrastructuur in kaart te brengen en te beschrijven wat er dient te gebeuren bij een escalatie of calamiteit. Het goed inregelen van een uitwijkoplossing is een belangrijk onderdeel van je DRP. In veel gevallen wordt het opstellen van een goede uitwijkoplossing onderschat of worden belangrijke aspecten niet opgenomen of getest.

Ongeplande downtime kan tegenwoordig niet meer. De reputatieschade bij klanten en financiële schade kan flink en zelfs desastreus zijn. Een uitwijkoplossing opnemen in je DRP is daarom fundamenteel. Veel organisaties en MSP’s zetten een secundaire omgeving op.

Welke hardware plaats je op de secundaire site?

In de praktijk zien we dat organisaties en MSP’s de secundaire site veelal identiek uitvoeren aan de primaire site. De hardware dient dezelfde performance en specificaties te hebben om te garanderen dat de IT-systemen snel en vergelijkbaar blijven draaien bij een uitwijk naar de tweede site. Dit betekent echter vaak wel dubbele hardware kosten.

Wat in de praktijk ook voorkomt is dat de “oude” hardware, bij een tech-refresh van de primaire omgeving, in de secundaire omgeving wordt geplaatst. Echter is dit niet ideaal.  Deze systemen hebben vaak geen support meer en de performance is vaak niet meer vergelijkbaar aan de hardware die op de primaire omgeving draait. In veel gevallen geeft dit problemen als uitwijken nodig is. Het up & running krijgen van de secundaire omgeving bij een uitwijk stelt IT-teams vaak voor een uitdaging en zorgt voor stress, onnodige downtime en performanceproblemen. Tevens is de capaciteit vaak onvoldoende door groei van de omgeving in de voorgaande periode. Het structureel jaarlijks testen van een uitwijk kan een aantal van deze uitdagingen en issues al gedeeltelijk voorkomen.

Kostenefficiënt en ideaal?

Het volledig redundant uitvoeren van de secundaire omgeving betekent dubbele hardware investeringen (CapEx) en dubbele kosten (OpEx). Dit kan een groot beslag leggen op u beschikbare IT-budget. Ook het plaatsen van “oude” hardware betekent vaak dat support verlengd dient te worden met IT-support op maat.

Spaarzaam omgaan met de wereld

Waarom zou je nog een volledige uitwijkomgeving aanschaffen of daar “oude” hardware plaatsen? Het fabricageproces om een uitwijkomgeving qua hardware identiek uit te voeren is een extra (en onnodige) belasting op het milieu en zorgt voor een onnodig gebruik van extra resources en materialen.
Daarnaast wordt een groot deel van deze systemen niet gebruikt en ben je als organisatie ook verantwoordelijk voor het optimaal recyclen van deze hardware. De “oude“ hardware kan vaak  bij organisaties elders in de wereld een beter leven krijgen. Het verkopen van deze hardware kan soms ook een goede keuze zijn voor de portemonnee. En tenslotte: systemen grotendeels ongebruikt laten staan in de tweede omgeving is niet de meest duurzame oplossing.

Uitwijk service

Sluit bij IRENT een uitwijkverzekering af waarbij wij garanderen dat je de juiste systemen (rack & stack klaar!) binnen 2 tot 4 uur op locatie hebt. Het betreft een flexibel abonnement met een lage premie waarbij je uitsluitend betaalt voor de hardware als je het daadwerkelijk een keer nodig hebt bij een escalatie of om je DRP te testen

Waarom een uitwijk service?

  • Kostenefficiënt: betaal alleen wanneer je de hardware nodig hebt en gebruikt;
  • De juiste performance en capaciteit beschikbaar bij een uitwijk;
  • Voorkom onnodig gebruik en productie van extra resources en materialen.

Neem contact op!

Bel (033-7890101) of mail (hello@irent.nl) ons gerust voor vragen of bij interesse!      

Photo 1558494949 Ef010cbdcc31

Waarmee kan ik je helpen?

Contact opnemen met Francis Smulders

Heb je een vraag, verzoek of kunnen we een offerte voor je opstellen?

  • Lees hier de privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.