Nieuws

Groeiende vraag naar Pay-per-Use in IT

Groeiende vraag naar Pay-per-Use in IT

Leasen, Pay-per-Use, huren, OPEX. De vraag naar flexibele financieringsconstructies neemt substantieel toe. Door deze groeiende vraag heeft IRENT Steven Berkouwer aangetrokken. Steven heeft een jarenlange trackrecord op het gebied van ICT-leasing. Met zijn kennis zal hij organisaties adviseren die behoefte hebben aan flexibele contractvormen voor on-premise datacenter systemen en werkplekken.

De vraag is sterk verschoven van CAPEX naar Pay-per-Use

Eén van de grote trends is de toenemende behoefte aan op-, maar ook aan afschaal mogelijkheden. Ook in IT. Echter werd met name de afschaalmogelijkheid binnen dit deel van de IT niet aangeboden. Simpelweg omdat dit moeilijk realiseerbaar is. Huidige aanbieders van financiële contracten zijn voornamelijk bancaire instanties en dus geen IT-specialisten. Ze zijn gericht op contracten vanaf 3 jaar of langer. Het IT-verhuur bedrijf uit Amersfoort zag dat hier een onvervulde vraag ontstond. IRENT verbindt met de komst van Steven de kennis van financiële constructies met ICT-dienstverlening.

Custom-made solutions

Steven Berkouwer treedt aan in de functie van Business Development Manager – Financial Services. Met zijn vele jaren ervaring in IT-leasing, zullen de sterk toenemende vraag naar diverse Pay-per-Use en leasevormen nog optimaler en flexibeler ingevuld worden. Elke aanvraag is uniek. Het is dus van belang dat een specialist niet alleen meedenkt met de financiële kant van de investering maar ook kijkt naar de aanvullende dienstverlening. Het wegnemen van zorgen bij organisaties op zowel financieel als ICT vlak met een transparante kostenvoorspelbaarheid, dat is het doel.

Sinds 2002 heb ik bij een grote internationale IT-leasing speler mede aan de basis gestaan bij de groei op de Nederlandse markt. In de beginjaren waren het voornamelijk standaard operational leasecontracten voor ICT-apparatuur die wij voor onze klanten structureerden. De laatste 5 jaar heb ik mij, naast ICT, ook gericht op de medische- en industriële technologie. Hierbij is de vraag sterk verschoven richting Pay-per-Use of Hardware-as-a-Service-modellen”, reageert Steven.

Deze verschuiving wordt voornamelijk veroorzaakt door een toenemende behoefte aan flexibiliteit en schaalbaarheid in het datacenter. De wereld verandert in een razendsnel tempo. Om mee te veranderen, is deze beoogde flexibiliteit noodzakelijk. De behoefte aan een regelmatige ‘tech refresh’ is daarnaast groot.

Ik zie nog zoveel meer mooie kansen die organisaties helpen bij het beter invullen van hun OPEX-behoefte. Mijn ervaring in combinatie met de ruime ervaring van IRENT op het gebied van kortlopende huurtrajecten, het waarde toekennen aan IT-assets en de hele ICT-dienstverlening, geeft veel unieke mogelijkheden. Dit resulteert in een groter aanbod van contractvormen, zoals bijvoorbeeld contracten met relatief kortere looptijd. Het toekennen van een hogere (rest)waarde zorgt voor een lager maandtarief. Ik ga graag het gesprek met iedereen aan. Wij kunnen organisaties ondersteunen; merk-, leverancier- en bank onafhankelijk”, aldus Steven.

Grotere liquiditeitsbehoefte

Naast de Pay-per-Use en andere leasemogelijkheden kan ook recent aangeschafte apparatuur weer liquide gemaakt worden door middel van Sale & Lease Back. Door de systemen te verkopen aan IRENT en vervolgens onder leasecondities terug te leasen, krijg je direct een cash injectie en betaal je de komende jaren voor het gebruik van de technologie. Je IT-omgeving verandert niet, maar je creëert wel financiële ruimte.

Circulaire-IT

Na de leasetermijn zorgt IRENT voor een tweede leven van de assets, met als doel de levensduur te maximaliseren. Dit circulaire businessmodel draagt al meer dan 15 jaar bij aan het verhogen van MVO-scores. Maar belangrijker nog: het voorkomt overproductie. Het is in ieders voordeel dat circulariteit hoog op de agenda staat.

Over IRENT

Met huuroplossingen, aanverwante dienstverlening en opkoop van oude IT-omgevingen biedt IRENT organisaties flexibiliteit in haar datacenter. IRENT bestaat ruim 15 jaar, is Europees marktleider en is demopartner voor o.a. Dell EMC, Lenovo en IBM in diverse regio’s binnen Europa. Met meer dan € 15 miljoen aan datacenter apparatuur op voorraad, van high-end datacenter systemen tot complete IT-infrastructuren, bieden zij klanten een breed scala aan datacenteroplossingen.  Hun onafhankelijke channel-focus zorgt ervoor dat zij nauw samen werken met A-vendoren en alle partners van deze vendoren.

Kevin Onboard