Nieuws

IRENT verhuurt Microsoft Azure Stack appliance aan een aantal grote universiteiten

IRENT heeft een 8-node Microsoft Azure Stack appliance voor Proof of Concept doeleinden verhuurd aan een aantal grote universiteiten. Het doel van de PoC is het ontdekken en bevestigen van de waarde van deze hybride cloud oplossing.

Tegenwoordig kiezen steeds meer organisaties voor public cloud oplossingen om hun IT-omgeving te moderniseren en efficiënter te maken. Wat zijn de kenmerken die public cloud oplossingen zo populair maken? Public cloud biedt:

  • Een “pay per use” model (OPEX in plaats van CAPEX). Met andere woorden betalen voor gebruik in plaats van vooraf investeren.
  • Gedetailleerde informatie voor het zichtbaar maken en doorbelasten van gebruikte IT middelen
  • Flexibiliteit, de mogelijkheid om IT te veranderen en aan te passen aan de altijd veranderende behoeften. Bijvoorbeeld groei/krimp van de capaciteit, betalen voor gebruik en in korte tijd naar de productie fase kunnen (korte “time to market”).
  • Het bouwen en onderhouden van complexe IT-omgevingen is een financiële last en brengt risico’s met zich mee. De meeste organisaties willen deze last delegeren naar een gespecialiseerd bedrijf
  • Time to market wordt steeds belangrijker. De organisatie heeft vandaag een oplossing nodig om beter te kunnen concurreren en kan het zich niet veroorloven meerdere weken/maanden te wachten.

Maar de public cloud heeft ook zijn beperkingen en nadelen. Niet alle applicaties en gegevens zijn toegestaan en/of geschikt om in de public cloud te verblijven. Overheids- audit- en compliancevoorschriften kunnen het gebruik van de public cloud tegenhouden. Te hoge responsetijden en de afhankelijkheid van externe netwerken (extra point of failure) kunnen ook het gebruik van de public cloud blokkeren. Zo kunnen bepaalde delen van de IT workload het best of zelfs uitsluitend on premise draaien. Dat wil zeggen in het datacenter van de organisatie, of op apparatuur bij een provider die exclusief is toegewezen aan de betreffende organisatie.

Wil een on premise IT-omgeving op economisch niveau kunnen concurreren met public cloud, dan moet deze zoveel mogelijk voldoen aan de positieve kenmerken van de public cloud. De traditionele on premise IT omgeving moet wordt vervangen door een on premise cloud. De on premise cloud wordt aangeduid met de naam private cloud. Een private cloud wordt uitsluitend door één enkele organisatie gebruikt. De meeste organisaties hebben behoefte aan een combinatie van publieke en private clouds. Dit wordt de hybride cloud genoemd. De hybride cloud is goed geïntegreerd en fungeert als één consistente cloud.

Microsoft Azure is een voorbeeld van een consistente hybride cloud. Het omvat de Azure public cloud en de Azure on premise cloud (Azure Stack). In het geval van Azure is de ervaring van eindgebruikers, ontwikkelaars en administrators gelijk in het publieke en het private deel van de Azure. Dit is een groot voordeel. Binnen een hybride cloud is het van groot belang dat de workloads verplaatsbaar zijn tussen publieke clouds en de private cloud als antwoord op de steeds veranderende behoeften, regelgeving, politieke bewegingen, nieuwe ontwikkelingen zoals IOT, etc. Dit betekent dat er een mechanisme nodig is om data en workloads te verplaatsen tussen de public cloud(s) en de private cloud. De consistente Microsoft Azure cloud is hiervoor een ideale basis.

Meerdere hardware- en softwareleveranciers bieden een vorm van hybride cloud. Al deze hybride clouds zijn verschillend. Er is een gebrek aan compatibiliteit (standaarden). Dit betekent dat men, om te beginnen, moet kiezen voor een specifieke vorm van hybride cloud. In de toekomst zullen standaarden gaan zorg dragen voor consistentie en uitwisselbaarheid over en tussen clouds van verschillende leveranciers.

De Azure Stack appliance (hardware, software en diensten) wordt geleverd door een geselecteerd aantal hardwareleveranciers. De bovengenoemde universiteiten hebben gekozen voor Microsoft Azure Stack appliance (MAS) op basis van Dell EMC hardware. Voor deze PoC besloten de universiteiten de MAS-appliance te huren om een grote investering voor een korte periode te vermijden. Dit is de reden waarom IRENT in beeld kwam om aan deze behoefte te voldoen.

Azure stack

Waarmee kan ik je helpen?

Contact opnemen met Laurens ten Klooster

Heb je een vraag, verzoek of kunnen we een offerte voor je opstellen?

Laurens ten Klooster

  • Lees hier de privacyverklaring
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.