Nieuws

Server besmet met ransomware, wat nu?

De laatste jaren komt Ransomware herhaaldelijk terug in de top meest dreigende cyberrisico’s. Ransomware, gijzelsoftware, cryptoware en malware zijn dan ook termen die regelmatig in het nieuws voorbijkomen. Veel krijgen te kampen met deze hardnekkige en agressieve vorm van malware. Steeds vaker worden niet enkel PC’s geïnfecteerd maar ook delen van datacenters van bedrijven. Malware kan zo de hele bedrijfsvoering stilleggen. Een serieus probleem dus. Maar wat kun je doen als jouw server geïnfecteerd is met ransomware?

Server besmet met ransomware


In geval van ransomware kun je verschillende dingen doen. Een paar voorbeelden: Je hele server “wipen” waardoor je al je data kwijt bent, de som betalen waar de hackers om vragen en hopen dat je weer toegang krijgt tot je data of je kunt gaan proberen zo snel mogelijk de ransomware van je systeem af te krijgen. De laatste optie klinkt in dit verhaal het aantrekkelijkst maar kost ook erg veel tijd. Tijd waarmee ook verliezen gepaard gaan, want tijdens dit proces is de data nog steeds gegijzeld en ligt je bedrijfsvoering dus stil. Snel adecuaat handelen is dus van belang.


Verschillende gevallen van ransomware


In zeer korte tijd hebben wij verschillende gevallen van ransomware voorbij zien komen en gelukkig is er in veel deze gevallen een oplossing gevonden. Zoals bij een transport onderneming die de ransomware aanval heeft weten te verslaan. Lees hier de case study.

Tijdelijke server huren


Wist je dat het tijdelijk huren van datacenter systemen mogelijk kan bijragen aan het oplossen van het ransomware probleem?
Dit gaat als volgt:

  1. de geïnfecteerde server wordt in quarantaine geplaatst en de data die op je back-up staat wordt overgeplaatst op de tijdelijke server.
  2. In de tussentijd kan geprobeerd worden om de gijzelsoftware van de geïnfecteerde server, die in quarantaine is geplaatst, te verwijderen. Op deze manier kan de gehele business gewoon draaiende blijven.
  3. Nadat alle data van de tijdelijke server weer is overgezet op jouw gewipete (en weer veilige) systemen, kun je de tijdelijke huur server weer inleveren.

Data gegijzeld door ransomware? IRENT onderneemt razendsnel actie zodat jouw business snel weer draaiende is. Neem contact op met onze IT-specialisten

Server besmet met ransomware