Nieuws
Wees voorbereid op de negatieve gevolgen van het internationale chiptekort (Chippagedon)
Het ziet er niet naar uit dat het internationale chiptekort voorlopig voorbij gaat. Het tekort was er al langer, maar de coronacrisis en recentelijk de oorlog in Oekraïne hebben de situatie verergerd. Iedereen die op dit moment een gameconsole, smartphone, auto, laptop of server bestelt loopt risico om meer te betalen of rekening te houden met een abnormale wachttijd. Dit komt omdat vrijwel alle hardware afhankelijk is van chips (en de hoeveelheid chips in hardware neemt toe). Door de toenemende digitalisering is de vraag heel groot, maar schiet het aanbod tekort.
Hoe is het chiptekort ontstaan?
Internet werd met de komst van smartphones en andere mobiele apparaten een stuk toegankelijker. Het bedrijfsleven digitaliseerde daarbij ook met een rap tempo en de vraag naar netwerkapparatuur en processoren voor cloud computing steeg. Chips zijn dus nodig voor bijna alle huishoudens, kantoren en datacenters.
De coronacrisis heeft veel invloed op het toenemende tekort gehad. De crisis zorgde er in eerste instantie voor dat er tot wel 50 procent minder auto’s werden verkocht. De autobranche vraagt normaliter namelijk om de meeste chips. Omdat er maar weinig mensen de weg op waren en het vertrouwen in de economie erg laag was, daalde de vraag dus snel. Autofabrikanten reageerden daarop door de productie te beperken en minder onderdelen te bestellen. Hierdoor werden dus ook veel minder computerchips besteld en geproduceerd.
Daarnaast kwam er vanwege het thuiswerken enorm veel vraag naar apparaten zoals laptops, smartphones en spelcomputers voor in de vrije tijd. De grote chipfabrikanten schakelden dus over van autochips op smartphone- en laptopchips. Dit resulteerde in januari 2021 voor een recordomzet van zo’n 34 miljard euro. Ondanks de hoge piek, heeft het negatieve gevolgen gehad op de huidige levertijd van chips. Door de grote inzetbaarheid van de chips zijn er dan ook veel vlakken waarop men nu tegen tekorten en problemen aanloopt, zo ook bij hardware.
Huidige situatie
Sta je op het punt om datacenter apparatuur aan te schaffen voor je bedrijf of op grote schaal laptops aan te schaffen? Dan ben je misschien al tegen het probleem van de extreem lange wachttijden aangelopen. De Wall Street Journal geeft in een van hun artikelen een tastbaar voorbeeld van de situatie en haalt PowerX aan. Een bestelling voor nieuwe chips die in mei 2021 werd geplaatst, hadden in diezelfde zomer bezorgd moeten worden. Dat werd daarna de herfst en vervolgens de winter van dit jaar. Maar nu staat de te verwachte bezorgdatum al op mei 2022.
Er zijn maar weinig bedrijven die ontkomen aan de negatieve gevolgen van het chiptekort. Natuurlijk zijn er fabrikanten die eigen processors maken, maar zelfs dan zijn ze afhankelijk van derde partijen die de fabricage kunnen verzorgen. En anders zijn naast de chips wel weer andere onderdelen die ook lang op zich laten wachten.
De achterliggende reden is niet alleen de coronacrisis. Er zijn namelijk ook een stuk minder materialen beschikbaar om mee te werken en kosten verschepingen meer tijd en geld. Dit is dus niet zomaar een probleem dat je even snel oplost en de verwachtingen zijn dat dit ook de komende twee jaar nog wel zo blijft.
Hoe overbrug je de lange levertijd voor datacenter apparatuur en laptops?
Een oplossing die de lange levertijden kan verhelpen is het huren van server-, storage– of netwerkapparatuur. Hiermee overbrug je de periode waarin je op je eigen apparatuur wacht. Het is namelijk zonde als je belangrijke projecten moet uitstellen wegens de levertijd problemen. Al helemaal niet als de IT-capaciteit of performance per direct uitbreiding vereist. Dat geldt overigens ook als gedurende de transitie blijkt dat de levering onverhoopt niet gehaald wordt. Je deadline staat immers vast, en engineers of consultants zijn strak ingepland. Ook in dat geval biedt huur van een tijdelijke IT-oplossing ter overbrugging uitkomst.
IRENT biedt deze uitkomst en zorgt voor volledig support en een op maat gemaakt flexibel contract. Je kunt de apparatuur dus net zo lang huren als de overbruggingsperiode duurt. Als aanbieder van hardware, software & services beschikt IRENT naast gecertificeerde engineers over complete IT-infrastructuren (servers, storage, networking & appliances) en spareparts. Met het 24/7 full supportlevel is de engineer binnen 4 uur op locatie. Hierdoor worden jouw bedrijfsprocessen snel hervat. Voor alle bekende A-merken leveren wij flexibele IT support en services.
Loopt jouw bedrijf ook tegen de negatieve gevolgen van het chiptekort (chippagedon) aan? Laat IRENT jou dan uit de brand helpen en huur alle datacenter apparatuur en hardware die je nodig hebt. Neem snel contact op om de opties te bespreken!